Esbjerg Kommune har besluttet at sætte en tydelig retning for byens udvikling og profil. Det skal festivalen Suset hjælpe med. Målet er at få flere til at blive boende i Esbjerg, da byen stadig ser en manglende befolkningstilvækst, og mange unge der fraflytter byen.
Af Pelle Andreas Reynberg
5. marts 2024
Festivalen Suset har hyret navne som Nik & Jay, Andreas Odbjerg og Medina for at lokke gæster ned på havnen. Det skriver festivalen på deres hjemmeside.
I 2022 besluttede kommunen at markedsføre Esbjerg som en kultur- og oplevelsesby. De budgetterede med 50 millioner kroner til at styrke byens branding, især med fokus på at bringe flere unge til byen. Ud af de 50 millioner har kommunen prioriteret 24 millioner til en ny festival ved navn Suset Festival. Festivalen er stablet på benene i et samarbejde med Live Nation, og løber af stablen den 16.-17. august 2024.
Casper Mikkelsen arrangerer musikfestivalen Folk og Fæstival. Han mener, at man i højere grad skal styrke kulturlivet frem for at styre det. ”Politisk fordeling af midler er fint, men man skal styrke de initiativer og interesser, der er der i forvejen. Spørg de unge, hvad de vil, og giv dem nøglerne til et øvelokale. Som samfund skal vi finde de strømninger, der er der i forvejen og understøtte dem.”
De unge søger væk
En undersøgelse fra Region Syddanmark viser, at 71 pct. af potentielle studerende på de videregående uddannelser inden for to år efter endt gymnasial uddannelse har planer om at flytte væk fra den by, de bor i, for at studere. Dette betyder ikke nødvendigvis, at de flytter fra kommunen eller regionen, men alene fra byen. 31 pct. af dem, der planlægger at flytte væk for at studere, kan se sig selv flytte tilbage inden for et par år efter endt uddannelse. 37 pct. kan ikke forestille sig dette. Der peges især på byens størrelse, for få aktiviteter og jobmuligheder som årsager til ikke at flytte tilbage.
”Events og festivaler er vigtige, så de unge kan møde nogen nye forbilleder, de kan identificere sig med. Det, der finder vej til TV og TikTok, er ikke nødvendigvis noget, der sætter spark i den enkelte, og derfor er det klart, at der skal være nogle forbilleder, især nogen der ikke er meget ældre end dem selv. Her vil Suset spille en rolle, så man som ung i Esbjerg ikke behøver at tage til Roskilde Festival eller koncerter i Aarhus,” siger Casper Mikkelsen.
Et rigt kulturliv til trods
På trods af de mange unge fraflyttere er der stadig et rigt kulturliv med deltagelse af unge i Esbjerg. Ifølge ejer af Esbjergrevyen, Hanne Bjørnskov, er der masser af kulturtilbud til de unge, og en festival nede ved havnen er måske ikke den rigtige løsning. ”Bare fordi et sted som Tobakken lukker, så forsvinder behovet for kultur ikke; det finder andre veje. Steder som Kanten, Rytmisk Farvelade Forening og Musikby Esbjerg er gode eksempler på kulturtilbud til unge.”
Suset Festival er blevet til i et samarbejde mellem Esbjerg Kommune og Live Nation, en af verdens største koncertarrangører. Esbjergenser og tidligere forsanger i The Floor is Made of Lava, Tobias Kippenberger, er direktør.