Menneskerne ved havet – ny dokumentar sætter fokus på Mandøs fremtidige udfordringer

I forbindelse med Esbjerg:DOX ruller dokumentaren ”Før Stormen” over lærredet på Ribe Bibliotek. Filmen zoomer ind på Mandøs beboere, og sætter fokus på hvordan klimaforandringerne kan påvirke øen. For når stormen kommer, er der måske ikke så meget af øen tilbage. En bekymring, som ikke plager to af øens beboere.

Poul Erik Fredskild, som er ejer af Cafe Mandø Pigen, finder ikke stor bekymring ved fremtidens klimaudfordringer. Foto: Thea Modigh

Af Thea Modigh og Mads Isaksen
7. marts 2024

En stærk østenvind har tørlagt den seks kilometer lange grussti, der fører fra Ribes kyst til Mandø, der med sine 33 indbyggere og otte kvadratkilometer er et af Danmarks vestligste punkter. Den stærke vind er en påmindelse om, hvad vejret betyder for Mandø på godt og ondt. Den stærke vind er en påmindelse om, hvad vejret betyder for Mandø på godt og ondt. Dokumentaren ”Før stormen” sætter fokus på Mandøs beboere, og deres historiske kamp mod naturen.  

Mandø ligger en time udenfor Esbjerg og ligger midt i Vadehavet. Foto: Thea Modigh

Åbent mellem klokken 10 og 11
I dag står Pavia Christensen bag kassen i Brugsen på Mandø. Butikken holder åbent fra kl. 10-11, men Pavia Christensen er blevet hængende for at ordne nogle ting med sin onkel, Poul Erik Fredskild, i baglokalet. ”Hvis man går langt nok ud i stamtræet, er jeg nok i familie med 80 procent af øens beboere”, siger Pavia Christensen med et hæst grin.

Ifølge den 24-årige butiksassistent er klimaforandringer ikke noget, der rører øen synderligt: ”Der er selvfølgelig lidt mere højvande og sådan, men det er ikke rigtig noget der har så meget effekt på os. Vi kan vandtiderne. Man kan se syv dage frem og så kan man planlægge derfra.” Men det er ikke altid at beboerne kan planlægge efter Moder Natur. Pavia Christensens far, som arbejder i Ribe, oplever oftere og oftere at han er nødt til at overnatte i byen, når Vesterhavet tager fat om den lille grussti ud til øen.

Pavia Christensen er butiksassistent i Mandø Brugs, hvor man kan få de nødvendige dagligvarer til hverdag. Med Mandøs 33 indbyggere er det ikke just myldretid torsdag formiddag. Foto: Thea Modigh

I baglokalet i den lille Brugs står Poul Erik Fredskild. Han er ejer af Cafe Mandø Pigen og kan også nikke genkendende til tendensen. Cafeejeren nævner, at han dagen inden havde en samtale med Pavia Christensens far om emnet: ”Vi har haft færre perioder med god lavvande, så det vindue, hvor vi kan køre frem og tilbage til fastlandet, det har generelt set været mindre henover vintermånederne, end det har været førhen.” Poul Erik Fredskild har oplevet, at antallet af timer man har til at komme til og fra øen om dagen, er kommet helt ned på tre timer. Selvom det manglende lavvande kan føles ildevarslende, så er Poul Erik Fredskild ikke nervøs for vejret. Han nævner også, at det ikke er vejret der er i fokus i dokumentaren om Mandø. Noget, som filmens med-instruktør Sofie Husum er enig i.

Hvad gør klimaforandringerne?
”Filmen er et portræt af det her sted. Mandø. Det er beboernes historie. Igennem deres hverdag bliver der fortalt nogle af de forskellige udfordringer de står overfor. For eksempel den her trussel fra klimaet.” For Sofie Husum Johannesen er det lige så vigtigt at give øens beboere en stemme, som det er at belyse øens problematikker. Hun har brugt de sidste fire år af hendes liv på at besøge øen hyppigt, og få en indsigt i mandøboernes dagligdag. Noget hun håber, at de kan se i filmen. ”Det er vigtigt for os, at mandøboerne er glade og stolte af filmen og føler sig repræsenteret i den.”

Den sekundære historie i dokumentaren er om, hvilke konsekvenser klimaforandringerne kommer til at have på Mandø. Sofie Husum Johannesen uddyber: ”På grund af klimaforandringer oplever vi flere og voldsommere storme, der sammen med de højere vandstande gør, at risikoen for at en storm rammer, mens vandet er højt, og der kommer et potentielt dige gennembrud er højere end det før har været.” Hvis digerne springer, og vandet fosser ind, kan det i sidste ende betyde, at øen bliver oversvømmet. I så fald vil beboerne blive evakueret. Sidst det skete var i 1999, da en oplevede den hidtil voldsomste orkan.

Mandø er Danmarks eneste ø, som kan nås ved lavvande. Det er via vejen som ses på billedet til højre, Låningsvejen. Foto: Thea Modigh

”Dette kunne være dig”
For Sofie Husum Johannesen er det dog vigtigt at sige, at fortællingen om alle de problemer, som Mandø står overfor, må være i fokus. For hende og resten af filmholdet er filmen lavet for ”at give folk en oplevelse af det her særlige sted, og hvordan folk på øen lever tæt med havet og har gjort det i hundrede år.”

Poul Erik Fredskild og Pavia Christensen står stadig i Brugsen. Sidstnævnte er ved at lukke butikken, imens onklen pakker den grønne værktøjskasse sammen. Det afslappede tempo, de begge udfører deres respektive handlinger i, afspejler deres holdninger til den lurende klimakrise på øen: ”Det gør det mere besværligt, det gør det,” siger Poul Erik Fredskild om det stigende havvand.

Inden man forlader Mandø af den selvsamme grussti, som er omdrejningspunkt for megen bekymring, passerer man et advarselsskilt med en ildevarslende tekst. ”Dette kunne være dig! Kør ikke over uden kendskab til tidevandet.”.

’Før Stormen’ kan ses i Ribe bibliotek d. 22. marts.

Advarselesskilt inden man kører på lavvandsstien, ”Dette kunne være dig! Kør ikke over uden kendskab til tidevandet.”, med tilhørende motiv. Foto: Thea Modigh