Omkring 300 medlemmer havde lagt vejen forbi den tidligere Esbjerg Højskole, da der onsdag d. 6. marts blev afholdt årsmøde for Ældresagens lokalafdeling. Den gode stemning var ikke til at tage fejl af: det forgangne år var ifølge formand, Peter Reid Larsen, et vellykket et af slagsen.
Formand Peter Ried Larsen // Foto: Knud Erik Bødker
Af Mai Vittrup Wessel Fyhn
7. marts 2024
Tiden var kommet til at gøre status på det forgangne år for Ældresagens arbejde i Esbjerg. Boller med tandsmør, flødeskumslagkage og filterkaffe med fløde stod på menuen og 8 punkter var listet på dagsordenen. Toner af guitar strømmede ud i lokalet, mens det jyske band, Folk Lovers, underholdt forsamlingen med melodier fra den skotske og irske folkemusikscene. Imens gjorde formanden Peter Ried Larsen sig klar til at indlede dagens møde.
Året der gik
”Sikke en overvældende tilslutning vi ser i lokalet i dag,” begyndte han, med blikket rettet ud mod forsamlingen. Og det var ikke kun mærkbart ved fremmødet i de tidligere højskolelokaler. Siden sidste år har lidt under 1000 nye medlemmer tilmeldt sig lokalafdelingen i Esbjerg. Et tal der i dag runder 14.480. Dét i sig selv, mener Peter Ried Larsen, er en fejring værd
Den gode stemning fortsatte, da de ældre- og socialpolitiske indsatser fra 2023 blev gennemgået. Kerneværdierne indgraveret i Ældresagens DNA blev bragt ned på konkret, lokalt niveau, hvor retfærdig pension, boligpolitik, sociale initiativer og frivillige indsatser i Esbjerg blev revurderet. Særligt indsatsen for digitale rettigheder havde plads til forbedringer: ”Vi ældre skal ikke efterlades på perronen,” var den kontante udmelding fra Peter Ried Larsen. ”Ingen digitalisering uden borgerinddragelse”.
Lokalafdelingens forsamling i Esbjerg Højskoles lokaler // Foto: Knud Erik Bødker
Et kig i spåkuglen
Dette fokuspunkt blev derfor også indstillet til fremtidens ambitioner i et nyt år fyldt med muligheder og forandringer, som Peter Reid Larsen annoncerede det. En snert af bekymring i lys af regeringens nye ældreudspil, var at mærke. Selvom der er positiv opbakning til udspillet fra Ældresagens side, blev der sat en fed streg under behovet for fortsat at agere som vagthund. Løfterne skal indfries og det skal sikres, at det nye udspil ikke bare er varm luft.
Dagens store patos-indslag var kulturdronningen af Esbjerg, Hanne Meyer, som også var hovedtaler ved præsentationen af regeringens ældreudspil i Fredericia. ”’Respekt’ er mit gennemgående omdrejningspunkt, når jeg bliver bedt om at tale for ældres sag” fortalte hun. Respekt blev også den røde tråd i anekdoterne fra landets plejehjem, som blev skeletten i hendes tale. Latteren bredte sig for hver finurlig krølle, der afsluttede historierne og satte punktum på dette års møde.
Hanne Meyer // Foto: Knud Erik Bødker