Trods succes med fire-dages arbejdsuge på Jobcenter Esbjerg spredes ordning ikke til resten af kommunen

Gennem en treårig forsøgsperiode har medarbejdere på Jobcenter Esbjerg frivilligt kunne vælge en arbejdsuge på fire dage. Slutevalueringen af forsøget er nu landet, og resultatet viser stor succes. Alligevel implementeres ordningen ikke andre steder i kommunen.  

Jobcenter Esbjerg er frontløbere i treårigt forsøg med firedages arbejdsuge. Foto: Mette Malou Lund
Jobcenter Esbjerg har taget del i forsøg med fire-dages arbejdsuger. // Foto: Mette Malou Lund

Af Mette Malou Lund 
6. marts 2024

Fire-dages arbejdsuger har adskillige gange været til diskussion, og initiativet er et udbredt ønske blandt mange medarbejdere over hele landet. På Jobcenter Esbjerg kan man nu konkludere, at den komprimerede arbejdstid giver gladere ansatte. Selvom forsøget har vist positive resultater, vælger kommunen dog ikke at sprede ordningen til flere administrative områder. Efterspørgslen menes ikke at være eksisterende.  

Hjemmearbejde fremfor kortere arbejdsuge  
I opstarten bakkede kommunen ivrigt op om forsøget. Begrundelsen var, at man kunne tilegne sig erfaring, som også kunne bruges på andre områder. Det behov ser Birgitte Stenderup, personale- og udviklingschef ved Esbjerg Kommune, ikke længere. Hun mener, at vores tillærte erfaringer fra nedlukningerne under Corona-pandemien har givet nyt potentiale for hybridt arbejde. 

”Vi vurderer ikke, at der på nuværende tidspunkt er behov eller efterspørgsel på det andre steder, fordi vi har fået flere evner og erfaringer til at indrette vores arbejdsliv fleksibelt.”

Og her er ordningen med færre arbejdsdage ikke en del af svaret. I stedet har kommunen selv indført en til to valgfrie hjemmearbejdsdage for deres administrative medarbejdere. 

Stor begejstring for fire-dages arbejdsuge 
I løbet af den treårige forsøgsperiode kunne medarbejderne på Jobcenter Esbjerg selv bestemme, om de ville have en arbejdsuge på fire eller fem dage. Her valgte størstedelen at fordele deres 37 arbejdstimer på fire dage for i stedet at holde fri om fredagen. Nu har VIVE, Det nationale forskningscenter for Velfærd, evalueret projektet, og resultaterne viser tydelig begejstring for en kortere arbejdsuge med længere arbejdsdage. Hele 85 procent af forsøgspersonerne som valgte firedagsugen, var glade for de nye fleksible muligheder for at tilrettelægge sin egen arbejdstid. 

Forsøgets negative konsekvenser
Forsøget havde dog ikke udelukkende positive resultater. Som følge af den fire-dages arbejdsuge holdt mange medarbejdere på Jobcenter Esbjerg fri om fredagen, og her oplevede nogle af de resterende medarbejdere at mangle deres kollegaer. Denne problemstilling er Birgitte Stenderup opmærksom på kræver ekstra fokus, hvis ordningen skal tages i brug flere steder. 

”Det kræver et ledelsesmæssigt fokus, og det kræver et fokus på, hvordan man skaber et kollegialt samvær og får bibeholdt de relationer, som der skal være på en arbejdsplads.”

Resultaterne tages med videre 
Selvom ordningen ikke står til yderligere udrulning i Esbjerg Kommune, glemmer Birgitte Stenderup ikke de positive udfald af forsøget. De kan muligvis blive nyttige i fremtiden. 

”Vi tager selvfølgelig resultaterne med videre, hvis man vil prøve det af på andre områder, så man kan tage udgangspunkt i disse fine resultater i forhold til eventuel planlægning.”

På Jobcenter Esbjerg er ordningen blevet fast implementeret, og medarbejderne kan nu frit vælge, om de vil fordele deres arbejdstid på fire eller fem dage.