Foredrag om at være pårørende til selvmord skal åbne samtalen om sorgen

Maria Rupali Madsen Vogts mor begik selvmord i 2012. Hun holder foredrag om, hvordan det er at være pårørende til selvmord, og hvorfor man skal sætte fokus på det. Et af dem skulle have været afholdt tirsdag den 5. marts i Frivillighuset Vindrosen på Exnersgade i Esbjerg. Arrangementet er desværre blevet aflyst på grund af sygdom.

Maria mistede sin mor til selvmord. Nu prøver hun at hjælpe andre i samme situation videre ved hjælp af sine foredrag. Privatfoto.
Maria mistede sin mor til selvmord. Nu prøver hun at hjælpe andre i samme situation videre, ved hjælp af sine foredrag. // Privatfoto.

Af Mathias Sørensen
5. marts 2024

Næsten 12 år. Så mange år er det siden, at Maria Rupali Madsen Vogt mistede sin mor til selvmord. Tirsdag aften den 5. marts skulle hun have holdt sit fjerde foredrag om at være pårørende til selvmord. Det første foredrag blev afholdt i 2019 – syv år efter Marias mors død. Hun vil gerne hjælpe andre med den hårde bearbejdning af sorgen.

Budskabet med foredragene er, at efterladte finder ud af, at følelserne man gennemlever i kølvandet på et selvmord, er helt normale. ”Jeg vil gerne fortælle, hvordan jeg har bearbejdet oplevelsen, og hvordan det bliver en følgesvend uanset, hvor lang tid der går,” fortæller Maria Rupali Madsen Vogt.

Foredraget med Maria var planlagt af Efterladte, som er landsforeningen for pårørende til selvmord. En af stifterne af Esbjergafdelingen er Jannie Pedersen. Hun mistede selv sin søn til selvmord, og tog kort tid efter initiativ til at stifte en adeling i Esbjerg. Opbakningen er dog ikke, som hun havde håbet på. Hun har to klare bud på hvorfor:

”Vi er en hård kerne, der kommer hver gang. Men der er desværre ikke stor opbakning til arrangementerne. Jeg tror, det er fordi, selvmord er tabubelagt. Men det vigtige er, at man finder nogen, man kan spejle sig i. Det har betydet meget for mig. Men jeg tror også, at der kommer mere opbakning i fremtiden, når flere får øjnene op for Efterladte i Esbjerg.”

Det er ærgerligt, at opbakningen ikke er større, hvis man spørger Jannie. Hun håber på, at kunne bruge andres erfaringer til sin egen bearbejdningsproces og skabe et rum for fri samtale om selvmord.

Frivillighuset Vindrosen er hjemstedet for Efterladte i Esbjerg. Det er her, deres arrangementer foregår. Foto: Mathias Sørensen.
Frivillighuset Vindrosen er hjemstedet for Efterladte i Esbjerg. Det er her, deres arrangementer foregår. // Foto: Mathias Sørensen.

Bearbejdelse af sorg
Bearbejdelsen og dét at have nogle forskellige redskaber er vigtigt. Foredragsholderen Maria kommer med flere redskaber, som kan bruges i en bearbejdelsesproces. Det er redskaber, som hjælper med at komme ud med sine følelser.

”Man kan skrive breve til den person, man har mistet til selvmord. Nogen har brug for at køre ud i skoven og råbe for at komme af med vreden. Det er jo en erkendelse af, at offer og gerningsmand er samme person. Man er både vred og ulykkelig.”

Foreningen Efterladte holder arrangementer i Vindrosen den første tirsdag i hver måned bortset fra i sommerferiemånederne juli og august.

Hvis du har eller har haft selvmordstanker eller er pårørende, kan du altid kontakte Livsliniens telefonrådgivning på 70 201 201 eller mailrådgivning skrivdet.dk.