Faldende tilsyn og stigende bekymringer for Esbjergs børn

Et Facebook opslag vækker debat om fulde børn, der render alene rundt i Esbjergs bybilledet.  

Esbjergs ungdom fylder meget i gadebilledet, mener nogle borgere. // Foto: DALL-E, ChatGPT

Af Rosalina Kjeldsen Bendix
5. marts 2024

Facebooktråden har 190 kommentarer og 10 delinger. Svar, modsvar, kommentarer og bekymringer fylder gruppen Info fra borger til borger i Esbjerg by. ”Det er vel bare et kald til politiet eller de sociale myndigheder,” ”hvad sker der for, at det var okay dengang og ikke nu?”
”Hvor er det trist- forældre skulle se bedre efter deres børn,” “det er dybt tragisk og meget bekymrende.”
Kommentarerne er en reaktion på en medborgers opslag om berusede børn i Esbjergs bybillede.

En af kommentarerne i opslaget er skrevet af 48-årige Theresa Kristensen, der selv har fem børn, som er opvokset i Esbjerg. Ifølge Theresa er det et tegn på, at børn og unge i dag er overladt mere til sig selv.

”Jeg synes, man ser mange meget unge, der vælter rundt i en brandert og er fatalt stive, så de ikke ved, hvor de er henne.”
For hende er det et tegn på, at børnene ikke ved, hvor de skal gå hen, så derfor ender de under gadelygterne i Esbjerg, der med tiden er blevet mere råt.

I gruppen Info fra borger til borger i Esbjerg by, peger en anden esbjergenser på, at en forklaring ligger i nedlæggelsen af flere ungdomsklubber i kommunen.
Esbjerg kommune har i budgettet for 2023-2036 valgt at skære yderligere i ungdomsklubberne.
BUPL Sydjylland kalder nedlukningen katastrofal, når ungdomsklubberne er med til at styrke de unges selvværd og trivsel, der i forvejen oplever stigende angst, ensomhed og utilstrækkelighed.
Kurt Bjerrum, der er næstforperson (V) for Børn & Skoleudvalget, erkender, at de har været hårde ved fritidsklubberne de sidste par år grundet besparelser. Særligt er de ungdomsklubber, hvor der har været en faldende tilmelding af børn, blevet lukket.
”Det er forebyggelse fremfor helbredelse, men det er svært at sige, om en fritidsklub kan holde de unge væk fra kriminaliteten. Men det er træls at pille tilbud væk, som nogen har glæde af.”

Voksne der viser vejen
Jan Petersen er hovedrystende overfor nedlæggelserne af ungdomsklubber. Han er stifter af Petersen Consult, der hjælper marginaliserede unge med at komme tilbage i samfundet.
Esbjerg Kommune er ikke et enkeltstående tilfælde, ifølge Jan Petersen, men snarer én kommune ud af mange, der over en lang årrække oplever, at børn og unge melder sig ud, og danner deres egne subkulturer.

Tidligere dannede familier og skoler børnene, hvor i dag er det store spørgsmål, hvor dannelsen kommer fra, siger Jan Petersen.
”Vi sidder lige nu landsdækkende, og kender ikke omfanget af problemet med mistrivsel, psykisk sårbarhed og misbrug. Vi ved, at der er flere og flere, der har det svært.” Dette er en af årsagerne til, at Jan Petersen må ryste på hovedet, når man sparer ungdomsklubber væk. Desto flere tiltag man lukker ned, jo flere mødesteder laver de selv, men uden professionelle voksne, påpeger Jan Petersen.
”Hvis ikke vi som samfund har nogle tilbud til de unge, så står der nogle andre typer lærer og vejledere klar. Hvem skal danne vores ungdom, er det os som samfund eller nogle andre? Det ender med at børn danner børn.”

Jan Petersen mener, at næste skridt er at anerkende, at der er et problem, før man kan finde en løsning, der kan gøre ungdommen mere tryg.

”Voksne skal være mere nærværende og tage det mere alvorligt. Vi bliver nødt til at anerkende, at unge mennesker synes, det er svært at være ung i dag. De har brug for vejledning, så de kan udvikle en kritisk sand og demokratisk dannelse. Vi bliver nødt til at stille nogle krav. Turde stille nogle krav.”  

For som han selv siger: Det er et spørgsmål om, hvem der skal danne vores ungdom.

Henvisning til artikel:

https://bupl.dk/lokalt/sydjylland/nyheder/esbjerg-katastrofalt-nedlaegge-ungdomsklubber